Søk på Norgeshus skiskole!

Følg oss på facebook!

Følg oss her!

Idrettslig matvett

Hva er viktig å få i seg når man skal være mye i aktivitet og når bør man innta næring? 

I løpet av en lang dag med høyt fysisk aktivitetsnivå på ski eller i andre former øker behovet for ekstra energi betraktelig. Dette gjelder ikke bare for voksne men også for de minste selv om de kanskje til tider har lett for å glemme at de er sultne oppe i all moroa! Dette er rett og slett en konsekvens av at adrenalinet som igjen er et resultat av all spenningen overstyrer sult følelsen. Derfor er det ekstra viktig at vi som er ledere for slike artige fysiske aktiviteter viser næringsvett og sørger for at alle som en får i seg det som er nødvendig!

På Norgeshus Skiskolene oppfordrer vi derfor alle arrangørklubbene til å sørge for at det er rikelig med næring tilgjengelig for barna og ungdommene som deltar på skolen og at dette skal være innenfor en ramme slik at alle kan få samt å oppfordre til å ta en titt på vår anbefaling!

Frokost – Alle som skal delta på Skiskolen MÅ spise frokost og vi anbefaler at den består av for eksempel havregrøt, næringsrik kornblanding eller grove brødskiver med for eksempel brunost, hvitost, skinke eller leverpostei. Styr unna produkter som er basert på sukker til frokost. Pynt gjerne skivene med salatblader, paprika, tomat og agurker av forskjellige slag. I tillegg bør dere sørge for å få i dere godt med drikke. Et glass juice, et glass melk og et glass vann så har dere en GOD start:-) Frokosten bær være ferdig spist minst 1 time før treningen starter.

Under aktivitet – Det er veldig viktig å huske på å få i seg næring under aktiviteten også. Da slipper man at blodsukkeret plutselig detter og at man blir slapp og i værste fall svimmel og kvalm. Ved korte treninger anbefaler vi at man holder seg til å drikke vann eventuelt tynn saft, mens hvis aktiviteten er langvarig og over 1:30 timer så anbefaler vi tynn saft for de minste og tynn sportsdrikke for de aller eldste. Man bør da drikke ca hvert 15-20 minutt.

Lunsjen bør bestå av grovt brød med pålegg i likhet med frokosten, men her kan man også plusse på for eksempel sjokoladepålegg eller syltetøy. Grunnen til at vi ikke har  nevnt disse alternativene på frokost er at vi ikke ønsker for mye sukker før trening da dette øker sjansen for store variasjoner i blodsukkeret og dermed også store endringer i energi nivå. Vi anbefaler også på det sterkeste å ha frukt tilgjengelig i form av epler, appelsiner og bananer. Disse bør skjæres opp for at barna skal føle at de er lett tilgjengelige. Tips til dette fra Bama finner du HER

Etter trening er det viktig å få i seg noe fast føde ganske fort. Vi anbefaler da at man har en banan eller en brødskive med sjokoladepålegg som er brettet i to(sin egen sportsbar). Husk også på å fylle på med drikke.

Middag på en slik skiskole dag er ofte etter at all aktivitet for dagen er endt og den bør da komme så fort man er hjemme igjen fra trening. Desto lengre man venter desto værre er det for kroppen å hente seg inn igjen til neste dag. En middag til et barn eller en ungdom med høyt fysisk aktivitetsnivå bør bestå av en god miks av både kabohydrater, fett og protein. Altså bør måltidet være energirikt. En frossenpizza egner seg bedre som en slags «dessert» eller kveldsmat en den gjør som middag på slike dager så hvis man skal ha pizza til middag bør denne være med en grov hjemmelaget bunn. Kylling, Hjemmelaget lasagne, Fisk og karbonader er alle gode alternativer. Man bør kombinere dette med pasta, ris eller poteter. Sørg også for å få i den unge håpefulle litt grønnsaker enten i form av salat eller i form av gulrøtter, blomkål, brokkoli osv. Les mer om Grønnsaker og Salater på Bama sine sider ved å klikke HER . Til middagen drikker vi vann.
Kveldsmaten kan være enkel, et par ostesmørbrød er ikke å forakte etter en vel gjennomført dag på skiskole 😉 

Til slutt vil vi oppfordre til å bruke Bama sin klubb frukt avtale! Se HER!

Kilder: www.bama.no

 

Leave a Reply

SamarbeidspartnereNorgeshus
Natre
Byggeriet
Flexit
Weber
Sircon